FAQ

Op deze pagina staat een verzameling veel gestelde vragen over bruiloft fotografie. Staat het antwoord op jullie vraag er niet bij? Stuur me dan even een mail met jullie vraag, dan zorg ik dat je snel een duidelijk antwoord hebt.

Vraag: Een WhatsApp clip, wat is dat?

Hoe leuk is het niet om je trouwfoto’s altijd bij je te hebben op je telefoon. Daarom ontvangt ieder bruidspaar een persoonlijke clip met de mooiste foto’s, gewoon via WhatsApp op je eigen telefoon. Leuk om af en toe terug te kijken of te delen met je familie en vrienden. Klik hier voor een voorbeeld.

Vraag: Wat gebeurt er wanneer je op de dag van onze bruiloft om welke reden dan ook bent verhinderd?

Gelukkig is dat in al die jaren nog nooit voorgekomen! Ik zal me altijd tot het uiterste inspannen om aanwezig te zijn, daar kunnen jullie op rekenen. Zelfs toen ik een keer twee weken voor de bruiloft mijn knieband had gescheurd, was ik er toch gewoon bij! Maar mochten er toch onverwachte omstandigheden zijn, dan zoek ik samen met jullie naar een oplossing, waarbij ik gelukkig kan steunen op een netwerk van vakbekwame collega fotografen.

Vraag: Hoe lang moeten we ongeveer uittrekken voor een fotosessie? 

De duur van een fotosessie is geheel afhankelijk van jullie wensen. Wil je een paar leuke foto’s van jullie samen in de tuin van de trouwlocatie, dan zijn we meestal binnen een half uur klaar. Maar wil je toch iets meer aandacht besteden aan foto’s van jullie samen op bijvoorbeeld een andere locatie, dan moet je daar echt wel wat meer tijd voor uittrekken. Denk alleen al aan de reistijd naar een fotolocatie en het vinden van een geschikte plek. Vaak gebruik ik draadloze flitsers voor de fotosessies, het kost ook even tijd om die te installeren. Wat wel tijd scheelt, is als bijvoorbeeld de ceremoniemeester meegaat om even te assisteren, zoals de trouwjurk netjes neerleggen als jullie op een bankje zitten. Reserveer gewoon ruim de tijd, bijvoorbeeld anderhalf uur, dat maakt het ook allemaal net even iets relaxter waardoor de foto’s ook weer leuker worden.

Vraag: Maar wij hebben er een hekel aan om ‘model’ te staan, hoe ga je hier mee om? 

Mensen die niet gewend zijn om te poseren, moet je zo weinig mogelijk laten poseren. Dat is in ieder geval mijn visie. Tijdens de fotosessie zal ik misschien wat kleine aanwijzigingen geven, bijvoorbeeld als ik ergens een leuk plekje zie met mooi licht. Belangrijkste is dat jullie lol hebben samen! Vergeet dat ik er ben, besteed aandacht aan elkaar en vooral niet aan mij. Wees zo min mogelijk ‘camera aware’, dan komt alles goed. En het bruidsboeket? Laat die vooral in de auto liggen tijdens de fotosessie, ik heb veel liever dat jullie elkaar vasthouden :-).

Vraag: Worden onze foto’s op je website geplaatst?

Natuurlijk vind ik het ook leuk om mijn portfolio op de website actueel te houden en daar af en toe nieuwe mooie foto’s te plaatsen. Maar wanneer jullie bezwaren hebben tegen het plaatsen, doe ik dat uiteraard niet!

Vraag: Hoe lang worden de foto’s door jou bewaard?

Alle originele (RAW) en bewerkte bestanden (JPG) bewaar ik minimaal een jaar. Maak dus zelf een backup van de USB die je ontvangt en bewaar die op een veilige plek.

Vraag: Hoeveel foto’s krijgen wij geleverd en zijn die geschikt om afdrukken van te laten maken?

Ik geloof meer in kwaliteit dan in kwantiteit. Met de foto’s die jullie ontvangen, vertel ik het hele verhaal van jullie dag. Het aantal foto’s hangt af van de gebeurtenissen op de trouwdag en het aantal uren dat ik aanwezig ben geweest. Gemiddeld blijven er 25 foto’s over per uur fotografie, dus bij 6 uur fotografie ongeveer 150 foto’s. De foto’s krijgen jullie in hoge resolutie (300DPI) op USB geleverd en zijn geschikt om zelf te laten afdrukken in diverse formaten.

Vraag: Kunnen wij ook alle onbewerkte foto’s krijgen?

De onbewerkte foto’s zijn gemaakt in een formaat (RAW) dat je niet zonder speciale software kunt bekijken. Bovendien moeten er diverse handelingen worden verricht om deze bestanden kwalitatief geschikt te maken en om te zetten in een gangbaar formaat (JPG). De RAW bestanden zijn eigenlijk mijn ‘negatieven’ en geef ik nooit af.

Vraag: Eet je met ons mee?

Ik moet wel af en toe wat eten en drinken, anders val ik om :-). Overdag ben ik met een broodje en koffie helemaal tevreden. ´s Avonds bij het diner, eet ik het liefst aan een apart tafeltje. Geen 3-gangen diner maar een ‘artiestenmaaltijd’ is helemaal goed. Zo mis ik geen moment en kan ik ook de spontane speech vastleggen. Geen plek in het restaurant? Dat is geen enkel probleem. Zet me in een apart kamertje maar wel zo dicht mogelijk bij jullie.

Vraag: Kunnen we ook meerdere albums laten maken voor bijvoorbeeld vrienden of familie?

Ja dat kan zeker! Als jullie een trouwalbum bestellen, kan ik ook ouderboekjes leveren tegen een scherpe prijs.

Vraag: Hoelang duurt het voordat we de foto’s krijgen?

Ik probeer altijd kort na de bruiloft 1 of 2 foto’s door te mailen naar het bruidspaar. Dat is natuurlijk leuk om als bedankje te sturen naar de gasten of om op Facebook te zetten. Ik probeer de volledige selectie en nabewerking altijd binnen 2-4 weken af te ronden. In het hoogseizoen (mei, juni en september) is  het vaak drukker en kan het iets langer duren.

Vraag: Moeten wij een aanbetaling doen op onze boeking?

Een aanbetaling is niet nodig. Wel bevestig ik altijd onze afspraken per mail en vraag ik daarop jullie akkoord. Zo hebben we geen misverstanden achteraf.

Vraag: We gaan in het buitenland trouwen, ga je mee?

Hartstikke leuk! Laat me jullie plannen weten en ik maak een mooie prijsopgave.

Vraag: Wat voor apparatuur gebruik je tijdens een bruidsreportage?

Ik loop de hele dag rond met 2 professionele camera’s en verwissel regelmatig mijn objectieven. Ik werk alleen met de beste apparatuur. Hiermee kan ik ieder detail mooi vastleggen, ongeacht de afstand en de lichtomstandigheden.

Vraag: Stel dat je apparatuur kapot gaat op onze grote dag, wat dan?

Camera’s, objectieven, flitsers, accu’s, geheugenkaartjes… werkelijk alles heb ik dubbel bij me. Mocht er dus iets kapot gaan (wat nog nooit is gebeurd), dan is dat geen enkel probleem en heb ik een plan B. En als echt alles me in de steek laat, heb ik altijd nog een iPhone :-).

Vraag: Worden de foto’s door jou nabewerkt en hoe doe je dat?

Alle foto’s die jullie van mij ontvangen, heb ik zorgvuldig bekeken en nabewerkt. Ik snij de foto’s vaak iets bij en pas het contrast, de belichting of de scherpte aan. En als je net de avond voor de bruiloft bent gestoken door een mug, kan ik dat meestal mooi wegwerken. Sommige foto’s zet ik om naar zwart-wit als ik denk dat ze daardoor beter tot hun recht komen. Verder gebruik ik niet teveel stijlen van nabewerking door elkaar heen, anders wordt het te rommelig. De hele reportage in zwart-wit of vintage (jaren 70) stijl? Super leuk! Ik krijg dat verzoek soms en denk graag mee met jullie creatieve wensen op dat gebied.

Vraag: Kunnen wij zelf de foto’s selecteren die in het fotoalbum komen?

Uiteraard kan dat! Sommige bruidsparen vinden het leuk om zich volledig te laten verrassen door het uiteindelijke resultaat. Maar andere bruidsparen willen juist alle foto’s zelf uitzoeken, die ik dan vervolgens gebruik om het album mee samen te stellen. Als jullie dat willen, kunnen jullie ook online alle album spreads bekijken voordat het album naar de drukker gaat. Nadat jullie dan akkoord geven, wordt het album geproduceerd! De meeste albums die ik lever, hebben 60 pagina’s (30 spreads). Hier kunnen ongeveer 150 foto’s op een mooie manier in worden verwerkt.